Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

„Zabij nož u potkolenicu“: Milanović o Plenkoviću kao mogućem šefu NATO-a

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da je bitno da se datum parlamentarnih izbora ne prilagođava interesima i ambicijama premijera Andreja Plenkovića. „On živi za to, on živi da se negde preparkira, to je potpuno jasno“, rekao je Milanović, komentarišući vesti o Plenkoviću kao potencijalnom kandidatu za novog generalnog sekretara NATO-a. Milanović je poručio je da Hrvatska ne sme biti "talac" premijerovih ambicija.
„Meni je bitno da se izbegne to da se datum izbora prilagođava potrebama predsednika vlade i njegovoj ambiciji da se ubaci u neko visoko međunarodno telo“, upozorio je Milanović, izvestila je agencija Hina.
On je dodao da pozicija šefa NATO-a „nikada nije zamišljena ni funkcionisala kao nešto kreativno i politički važno“ i da je u vremenima kriza šef NATO-a medijski prisutniji, ali da će kandidat „morati da se dopadne Vašingtonu i Parizu“, kao i da Francuska otvoreno pokazuje da ima problema sa samostalnošću generalnog sekretara Alijanse. Kao potencijalni kandidati spominju se još rumunski predsednik Klaus Johanis i estonska premijerka Kaja Kalas. Hrvatski predsednik smatra da bi Johanis mogao biti ozbiljan kandidat jer je Rumunija veća od Hrvatske, duže je u NATO-u i jer je tamo stacionirana elitna američka divizija. Dodao je da ne vidi Plenkovića na toj poziciji. „Tamo u principu moraš vezati konja gde ti gazda kaže, a Plenkovićeva cela karijera je zabij nož u potkolenicu onom ko ti je pomogao“, rekao je Milanović i dodao da „barem jednom pretkomorom srca“ podržava da Plenković postane novi šef NATO-a, preneo je Tanjug. Kako podseća hrvatska agencija, aktuelnom šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu ističe mandat 30. septembra ove godine i očekuje se da će ime njegovog naslednika biti poznato do samita NATO-a u julu.

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u