Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

Ruska crkva: Mora da nam se usnio progon UPC, pošto Vašington ništa ne zna o tome

Neobaveštenost zvaničnog predstavnika američkog Stejt departmenta o zauzimanju crkava u Ukrajini je „neverovatno selektivna“, izjavio je šef Sinodalnog odeljenja Moskovske patrijaršije za odnose crkve sa javnošću Vladimir Legojda. Povod za komentar Legojde je izjava zamenika portparola Stejt departmenta Vedanta Pateka koji je rekao da nije video vesti o zauzimanju hramova i napadu na vernike kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, te da ne može ništa da komentariše na tu temu.
„Kakvu neverovatnu selektivnu neobaveštenost je juče pokazao zamenik portparola američkog Stejt departmenta. Danas, s obzirom na brzinu i sveobuhvatnost širenja informacija morate se veoma potruditi da ne budete u toku dešavanja. Međutim, predstavnicima Stejt departmenta to nekako magično uspeva“, napisao je Legojda na Telegramu.
Po njegovim rečima, ispostavlja se da na slici sveta američkih zvaničnika uopšte nema činjenica o skoro svakodnevnom nasilnom zauzimanju crkava, nasilju prema vernicima i predstavnicima sveštenstva, kao ni o kršenju svih zakona, pretresima i optužbama sveštenstva pod potpuno izmišljenim izgovorima.
„To što je u toku masovni progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i što sve ide ka njenoj zabrani – to nam se, verovatno, usnilo. Stejt department, zajedno sa međunarodnim organizacijama, ne zna za to“, konstatovao je Legojda.
Reakcija Zaharove na stav SAD o napadima na UPC Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je izjavu portparola američkog Stejt departmenta Vedanta Patela da Vašington ništa ne zna o napadima na kanonsku UPC. Prema njenim rečima, SAD su odlučile da ne komentarišu ovu temu i da ne vide, ne čuju i ne primećuju ništa što se tiče napada na kanonsku UPC, kršenja ljudskih prava i slobode veroispovesti. Situacija sa kanonskom UPC u Ukrajini pogoršava se iz dana u dan. Pristalice raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ silom zauzimaju hramove kanonske crkve, a vlasti lišavaju UPC prava na zakup zemljišta gde se crkve nalaze. izvor:sputnikportal.rs

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u