Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

Otkriven loš znak: Tajna pocrnelih krstova Kijevsko-pečerske lavre

Postoji veliki broj verzija o tome zašto su iznenada pocrneli drevni krstovi na Kijevsko-pečerskoj lavri. Priče se kreću od optičke varke do mistike. Otkrivamo šta je istina. „To je svetogrđe“ Ukrajinske vlasti su početkom januara od kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) oduzeli Trapeznu crkvu i Uspenski sabor – dva hrama koji se nalaze u Kijevsko-pečerskoj lavri. Ministarstvo kulture Ukrajine je 10. marta tražilo od monaha da napuste teritoriju manastira. Obe odluke su donete zaobilaženjem zakonske procedure.
„Pogledajte šta se dogodilo sa krstovima na Trapeznoj crkvi. Krstovi su bili žuti dok se nije desilo svetogrđe", rekao je iguman Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavle.
Žuti krstovi su sada pocrneli. Odmah nakon izgnanstva monaha iz hramova, pravo na njih je tražila „Pravoslavna crkva Ukrajine" (PCU). Ona je formirana 2018. godine, a podršku joj je dao bivši predsednik Petar Porošenko i Konstantinopoljski patrijarh Vartolomej. Raskolnici su od samo početka težili da preuzmu Lavru, tako da postoji verovatnoća da bi drevni manastir u centru Kijeva mogao da postane njihov. Uz odluku ukrajinskih vlasti, poglavar raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ Epifanij Dumenko je održao u hramovima UPC dve službe – za Božić i Bogojavljene. Upravo je o tom svetogrđu i govorio mitropolit Pavle. Prema njegovim rečima, taj fenomen znači da je „potrebno čuvati svetu sabornu apostolsku crkvu“. Odnosno onu u kojoj se sveštenstvo prenosi direktno od Hristovih učenika, a u PCU ne postoji takav kontinuitet. Pojašnjenje Ruske pravoslavne crkve Predsednik ekspertnog saveta za crkvenu umetnost, arhitekturu i restauraciju Moskovskog patrijarhata protojerej Leonid Kalinjin je istakao da „pozlaćeni krstovi mogu da vemenom pocrne i da su to fizički procesi“. Međutim, to se dešava neki dug period. Što se tiče situacije oko Lavre sve se dogodilo brzo, tako da ne može da se objasni fizičkim procesima.
„To je Božiji znak, a takvi znaci se ne dešavaju slučajno: on jasno govori o tome da raskolnici iz PCU nemaju ništa zajedničko sa hrišćanstvom. Očigledno da je Bog sam pokazao kome služe raskolnici“, pojasnio je Kalinjin.
On je obratio pažnju i na to da krstovi na hramovima gde i dalje služe klirici UPC „sijaju svom svojom lepotom“. Predsednik naučnog komiteta RPC protojerej Maksim Kozlov je pozvao da se prema sličnim pojavama ljudi odnose „pažljivo i trezveno“. Prebrzo tumačenje spoljnih znakova bi moglo da se pretvori u razočarenje. „Neki hramovi koji su bili zatvoreni u sovjetsko vreme su stajali sa pozlaćenim krstovima, iako su se ponekad koristili čak i u druge svrhe, koje nisu religijske, kao Kazanska crkva u Sankt Peterburgu, gde je smešten muzej istorije religija i ateizma“, istakao je on. Dugotrajan proces
Naučnici su pomogli da se pojasni ovaj složen slučaj. „Krstovi su, najverovatnije, bili zlatni, a pozlata je materijal koji je krhk i stalno mora da se obnavlja“, rekao je poznati restaurator Olga Krjukova.
Prema njegovim rečima, sve zavisi od toga kada i na koji način je poslednji put postavljena pozlata. Na nju utiču i vremenske prilike. Na primer, delovi na koje pada sneg se brže uništavaju. Restauracija u Trapeznom hramu je bila 2014. godine, mada nema podataka da je obnovljena i pozlata. Krjukova je uverena da je prosto nemoguće da krstovi iznenada pocrne. „To se dešava postepeno. Prvo ćemo istražiti gde je oštećen dekorativni film, a vremenom će se i povećavati površina“, rekla je Krjukova. Ona je obratila pažnju na jedan detalj, na sadašnjim fotografijama na kupolama hramova nedostaje sloj prajmera na mestima gde nedostaje pozlata. Ovo može biti indirektan dokaz da nisu bile dobre tehnoligije pozlaćivanja, što bi moglo da dovede do toga da krstovi pocrne.

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u