Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

Iznuđen snažan Dodikov potez: Može li Srpska prekinuti sve veze sa NATO

Od kada se zahuktao globalni sukob između SAD i Rusije, američka i britanska ambasada u BiH pokazuju sve veću nervozu zato što ova država nije na mala vrata postala članica NATO-a, bez obzira što o tome ne postoji konsenzus unutar BiH društva. Odgovor na te pritiske je najava da će Srpska prekinuti sve aktivnosti koje se tiču saradnje sa NATO. Republika Srpska ne želi da BiH postane članica NATO-a i obustaviće sve aktivnosti u vezi sa saradnjom sa severnoatlantskom alijansom, najavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Ignorisanja stavova Srba Ovakva odluka nekome može da izgleda kao radikalan potez, međutim, ako se uzme u obzir koliko dugo se Republika Srpska protivi ulasku BiH u NATO, kao i ignorantskog odnosa američkih i britanskih diplomatskih predstavnika u Sarajevu prema političkoj volji srpskog naroda, ona nije neočekivana, kaže stručnjak za međunarodne odnose Srđan Perišić. Prema njegovim rečima, američka i britanska ambasada u BiH ponašaju se kao da u toj zemlji postoji konsenzus o pristupanju NATO-u. To, međutim, nije tačno, jer se Republika Srpska protivi tome, a odluka da Srpska prekine svaku saradnju sa Alijansom iznuđena je željom da zajedničke institucije konačno počnu da poštuju volju i srpskog entiteta. Ali, razlozi za ovakvu odluku, prema Perišićevim rečima, su dublji. On ih nalazi u odnosu prema stavovima političkih predstavnika iz Republike Srpske i podseća da se predstavnici Bošnjaka u spoljnoj i odbrambenoj politici ponašaju mimo odluka Predsedništva BiH. Ministri spoljnih poslova i odbrane, koji su iz redova bošnjačkog naroda samostalno donose odluke, učestvuju na sastancima u američkoj bazi Ramštajn, gde se dogovara vojna pomoć Ukrajini, a da Predsedništvo BiH nije o tome donelo nikakvu odluku. U tome imaju podršku člana Predsedništva iz redova bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića.
„Predstavnici Bošnjaka su i u novoj vlasti nastavili da rade ono što je radila SDA u prethodnom četvorogodišnjem mandatu, sa njihovim ministrima spoljnih poslova i odbrane“, naglašava Perišić.
Prema rečima političkog analitičara iz Banjaluke Anđelka Kozomare, Dodik je izjavu dao revoltiran stalnim, gotovo svakodnevnim mešanjem američkog ambasadora Majkla Marfija u unutrašnja pitanja u BiH. Marfi je rekao da je BiH na trajnom putu učlanjenja u NATO i da to niko ne može da zaustavi. Kao odgovor, dobio je Dodikov stav o prekidu saradnje.
„Marfi zaista, kao što je Dodik rekao, kao da je formirao opozicionu partiju, a ne ambasadu“, komentariše Kozomara.
Pritisci na Srpsku biće nedelotvorni I dok Kozomara smatra da je prekid saradnje sa NATO teško izvodljiv poduhvat, jer je Alijansa duboko involvirana u BiH, Perišić smatra da tako nešto može da se uspešno izvede. Pre tri godine politički predstavnici Srpske uspeli su da preimenuju Komisiju za integraciju BiH u NATO u Komisiju za saradnju sa NATO, podseća on.
„Ali, NATO, američka i britanska ambasada ponašaju se kao da u BiH postoji saglasnost svih, i RS i FBiH, svih političkih opcija i svih građana da BiH postane članica NATO, što nije tačno. Taj konsenzus ne postoji već trinaest godina – od 2010. Republika Srpska to blokira na svaki mogući način, raznim metodama“, ističe Perišić.
Naš sagovornik dodaje da očekuje pritiske na Srpsku, ali da će oni biti nedelotvorni. Pre će biti da će pritisak Banjaluke da konačno počnu da se poštuju odluke građana Srpske uroditi plodom, zaključuje on. Američka ambasada je u saopštenju upozorila Dodika da Zakon o odbrani iz 2005. obavezuje vlasti u BiH da sprovode aktivnosti potrebne za pristupanje BiH NATO-u. Politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara podseća da je iste godine vlast koju su činili SDS i PDP potpisala sporazum o saradnji sa NATO, na osnovu čega je trajala saradnja.
„Taj Sporazum o saradnji ne podrazumeva članstvo u NATO-u, nego samo saradnju u tehničkom i operativnom smislu, odnosno zajedničke vojne vežbe koje se održavaju svuda , pa i u Srbiji, na primer. Dakle, saradnja je jedno, a članstvo u NATO-u je nešto drugo“, objašnjava Kozomara.
izvor:sputnikportal.rs

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u