Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

Hoće li Dritan srušiti „Milove izbore“

Predlog crnogorskog premijera Dritana Abazovića da novi predsednik Jakov Milatović poništi odluku odlazećeg Mila Đukanovića o održavanju palamentarbnih izbora 11. juna, tako što bi oni mogli biti održani do kraja tog meseca znači simboliku koja je nebitna. Bitnije je da izbori budu održani što pre. Tako stvari vidi profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu dr Časlav Koprivica, komentarišući najnoviju Abazovićevu izjavu da bi Milatović trebalo da stavi van snage Đukanovićevu odluku o raspisivanju izbora. Poenta je, kaže premijer u tehničkom mandatu, da “legitimni predsednik i legitimni poslanici" zajednički odrede datum izbora, što bi moglo da bude i krajem juna. On smatra neprihvatljivim da se Đukanoviću dopusti da „na takav način daje otkaz poslanicima“. Suština, a ne simbolika Za Koprivicu je, međutim, poenta u suštini, a ne simbolici. „Suštinski gledano, nema neke razlike da li su izbori 11. juna ili krajem juna. Druga stvar je – ako se ovakvi predlozi iznose onda oni ne treba da se iznose u javnost nego direktno u konsultacijama između Abazovića i Milatovića. Treća stvar – izbora mora biti svakako“, kaže profesor FPN-a za Sputnjik.
Po njegovoj oceni, bitno je kada će oni biti održani i da svako odugovlačenje sa njima ne bi bilo dobro.
„Čini mi se čak i sada, kada se Đukanović povukao i sa mesta predsednika DPS-a, kada je odlazeća politička figura u crnogorskoj političkoj istoriji, da je jasno da ova situacija koja je nastala posle izbora 2020. godine, gde je sve zavisilo od jednog ili dva poslanika, mora da se razreši što pre“, nedvosmislen je naš sagovornik.
Odlaganje na duži rok - više od simbolike To insistiranje da se izbori pomere za 20 dana, po njegovom mišljenju, nije mnogo racionalno. Više od simbolike bilo bi, smatra on, ako je ideja da se oni odlože za nešto duži period budući da se uočava da u biračkom telu neke snage, pre svih Abazovićeva URA, pa i Demokratska Crna Gora Aklekse Bečića - padaju. A da li se i tako može čitati izjava premijera, ličilo bi na spekulaciju. To što je Abazović rekao da novi datum izbora „može da bude i kraj juna, pre sezone“, verovatno misleći na letnju, za nekoga može da bude, ali ne mora da znači. Drugi odnosi Ono što je, međutim, izvesno je da odnos među pobednicima drugog kruga predsedničkih izbora kada dođe do parlamentarnih, neće biti isti.
Posle Đukanovićevog pada sledi borba za političko nasleđe DPS-a u biračkom telu uoči parlamentranih izbora
„To će biti druga situacija. Oni su imali jednu vrstu antidepeesovske koalicije u drugom krugu i ona je do kraja završila taj posao koji je počeo litijama, to delegitimisanje Mila Đukanovića i njegovog režima. Sada u ovoj situaciji DPS će verovatno biti u opadanju, a kako će se stranke iz pobedničkog bloka rasporediti verovatno će Evropa sad po inerciji Milatovićeve pobede rasti na ovim izborima“, 8 ocenio je Koprivica.
On ne sumnja da će se sitaucija u DPS-u svakako odraziti na to kako će proći ostale stranke. U suštini, čini mi se da je sada u toku borba za pregrupisanje s jedne strane, a sa druge strane za podelu političkog nasleđa DPS-a, pre svega kada je reč o biračkom telu, zaključio je Koprivica. izvor :sputnikportal.rs

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u