Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

Dodik: Sve je spremno, Srpska za sat i po može da postane nezavisna

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pokušava da ubedi Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH i istakao da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da posle sat i po skupštinskog zasedanja Srpska postane nezavisna država. Ili će početi povlačenje stranaca iz BiH ili će oni ovde uvesti svoje trupe, rekao je Dodik povodom krize koja je nastupila u donosima sa Zapadom zbog pitanja rapodele imovine i dodao da su „stvari došle do zida“. Dodik smatra da još postoji šansa za razgovor i da u tom dijalogu Sarajevo može nešto i da izvuče. Srpska odbija da živi u neustavnoj BiH „Ako mi sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo šta je moguće. Ako neće dijalog, svesno biraju neizvesnost“, izjavio je Dodik za Politiku. On je naglasio da Srpska odbija da živi u neustavnoj BiH. „Mislite li da ne radimo na tome? Radimo, i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte da se igrate s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete da probate, ali bolje nemojte. U našem trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da posle sat i po skupštinskog zasedanja Srpska postane nezavisna država. Nemojte nas gurati u ćošak. Ne sabijajte oprugu koja će odskočiti i koja će vas preskočiti“, rekao je Dodik.
„Da ne otkrivam sve detalje, reću ću deo: BiH će funkcionisati samo dok u njenim strukturama sede sva tri naroda. Pokušavam da ubedim Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH“, istakao je Dodik.
On je upitao šta će se desiti kada se svi ljudi iz Republike Srpske vrate u institucije Srpske. Spremi svi zakoni i uredbe da Srpska bude nezavisna
„Mislite li da ne radimo na tome? Radimo, i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte da se igrate s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete da probate, ali bolje nemojte. U našem trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da posle sat i po skupštinskog zasedanja Srpska postane nezavisna država. Nemojte nas gurati u ćošak. Ne sabijajte oprugu koja će odskočiti i koja će vas preskočiti“, rekao je Dodik.
Predsednik Republike Srpske je naglasio da Srbi zaslužuju da imaju svoju državu. „Banalne priče, kako je Brčko slabi trbuh i slične koještarije, jesu ratne priče. Mi razmišljamo o mirnodopskoj republici. Amerikanci su sve probali i nisu nas slomili, sa 60.000 vojnika i svim tim visokim predstavnicima“, naveo je Dodik. Prekid komunikacije sa ambasadorima On je upitao šta bi se desilo da je neko pre 10 godina odlučio da neće da kontaktira s američkim ambasadorom u BiH i dodao da bi pola političara iz Republike Srpske potrčalo kod njega. „Ali vreme se menja. Sve što je /ambasador SAD u BiH/ Majkl Marfi sada uspeo jeste da se uslika s jednim načelnikom u Srpskoj. Čak je pristao da se fotografiše s njim i bez zastave BiH - ispod zastava Republike Srpske i Amerike, samo da bi pribavio `dokaz` da ga nisu svi u Srpskoj odbacili“, rekao je Dodik. On je upitao kako će BiH funkcionisati kada stranci jednom odu, a otići će.
„Da li će Sarajevo razmišljati da ono što su održali uz pomoć sile Zapada počnu da brane ulaskom na teritoriju našeg entiteta? Bolje je da počnemo da se dogovaramo, mada je za to već pomalo kasno. Treba dobro da razmisle da li bi se pokušaj da pređu entitetsku liniju ispostavio kao greška“, istakao je Dodik.
Odgovarajući na pitanje može li prekid komunikacije s američkim i britanskim diplomatama biti skupa odluka, Dodik je rekao da bi najskuplje bilo da Republika Srpska izgubi imovinu. Oni žele demontažu Srpske „Tada gubimo i državu. Oni pokušavaju da svaku stvar reše oduzimanjem od Republike Srpske. Nekada smo možda i mislili da ima smisla biti kooperativan, da će jednom stati. Ali neće, oni žele demontažu Srpske. Oteli su nam vojsku, indirektne poreze, obaveštajnu službu“, naveo je Dodik. On je dodao da su doveli neizabranog predstavnika da donosi zakone. „Odlučili smo 2005. da kažemo dosta. Od tada se tome uspešno suprotstavljamo, mada svaki dan nastoje da nam zagorčaju život. Sve to je samo još jedno uverenje da BiH nije mesto za nas. Mračan i neizvestan ambijent nije mesto koje privlači“, ukazao je Dodik. Američka politika uništava međunarodno pravo On je naglasio da globalna politika koju kreiraju SAD ide za tim da destruiše međunarodno pravo.
„Hoće svaki dan da određuju pravila. Biti dobar s Amerikom nije dovoljno da budete sigurni. Uvek dolaze novi zahtevi i mi smo to odlično razumeli“, naveo je Dodik.
On je izrazio uverenje da će Amerika sada nešto preduzeti, ali da to nije u stanju to da sprovede. „Naravno, dobro je izmaknuti se od njihovih morbidnih aktivnosti. Sve što su mogli, već su preduzeli. Neće nam određivati kako će se ovde rešavati stvari“, rekao je Dodik. Srpska ne živi život BiH On je ponovio da pitanje imovine neće biti rešavano u parlamentu BiH i dodao da u Dejtonskom sporazumu nije tako određeno. „Za svakog ko predlaže to rešenje imam pravo da sumnjam da je za to dobio novac, neki od njih su tome skloni. Jednog dana ću više reći. Prete krivičnim prijavama za nepoštovanje odluka Ustavnog suda, ali sve što mogu reći - nećete dobiti imovinu. Niti ću učestvovati u tim brljotinama. Možemo napraviti sporazum dva entiteta o imovini. Mi sprovodimo zakone u Republici Srpskoj“, istakao je Dodik. On je dodao da Srpska ne živi život BiH. „Mi živimo svoj život, države s vrednostima koje negujemo i patnjama koje imamo. Problema ima, ništa ne ulepšavam“, napomenuo je Dodik. Tajna služba BiH je radila protiv Srpske Odgovarajući na pitanje o mogućnosti pokretanja saradnje u BiH i deblokadi projekata, Dodik je rekao da nije sklon da dugo čeka. „Treba biti racionalan, radi se o novim ljudima, ali ako ne bude promene, naš odnos će biti još rigorozniji. Šta će nam BiH koja nam sprečava razvoj“, upitao je Dodik. On je rekao da je SDA išla za tim da razgradi poziciju srpskog i hrvatskog naroda malignim uticajem. „Kako bi sve podredili sebi, koristili su nekoliko mehanizama, a najrigidnije obaveštajnu službu. Namera je bila da se Srbi i Hrvati podrede Sarajevu. To smo prekinuli i to nije malo. Imamo dokaze da je ta služba radila protiv nas, protiv 49 odsto teritorije svoje države“, ukazao je Dodik. Putin kaže da je spreman da brani prijatelje, ne znam šta to znači On je dodao da su Amerikanci sve znali i podržavali direktora te službe.
„Doduše, mi smo skloni da mistifikujemo Ameriku misleći da sve znaju. Ustvari, treba samo izbeći njihove avione. Mada, Putin kaže da je spreman da brani svoje prijatelje, ne znam šta to znači. Nipošto ne bih voleo da neko shvati da prizivam obračunavanje na ovim prostorima“, rekao je Dodik.
Odgovarajući na pitanje šta misli da čeka svet i Republiku Srpsku u narednih desetak godina u kontekstu promena na geopolitičkoj sceni, Dodik je rekao da se svet menja. „Bosna je neuspešna zemlja, bez šanse da uspe. U prvim godinama je postojala šansa za dogovor o mogućoj BiH, ali su je preuzeli stranci. Uz ozbiljan otpor u srpskom i hrvatskom narodu. Svi znaju da smo kolonija. Mi ovde vodimo antikolonijalnu borbu. Ja sam vođa antikolonijalne pobune. Bosnu niko ne može da izgradi i popravi. Ovo je na štetu svih“, naglasio je Dodik. On je upitao zar Bošnjacima ne bi bilo bolje da se usmere na ono čime mogu da upravljaju, jer Banjalukom sigurno ne mogu, niti će moći. „Pozivam i njih da budu deo pokreta antikolonijalne borbe, dekolonizacije, u tom slučaju sam spreman da s njima razgovaram i budem deo dogovora“, zaključio je Dodik, prenosi RTRS. izvor : sputnikportal.rs

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u