Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

Srpska Crkva na pravoj strani istorije: Jezivi napad na svetinje – početak kraja Zelenskog

Svirepi progoni sveštenstva Ukrajinske pravoslavne crkve mogu se uporediti samo sa mučeničkim progonom vernika u prvim vekovima hrišćanstva. Slike nasilja iz svetinja koje obilaze planetu test su za civilizovani svet i ko bude ćutao na njih, dokazaće da podržava nasilje nad sveštenicima i vernicima. Ovim rečima Jovan Janjić, pravnik i publicista pozdravlja pismo patrijarha srpskog Porfirija i Sinoda SPC kojim se daje podrška kanonskoj Ukrajinskoj paravoslavnoj crkvi i osuđuje državni teror nad svetinjama i sveštenstvom. Ukrajinska pravoslavna crkva jedina je kanonska pravoslavna crkva na tlu Ukrajine koja je priznata od čitave pravoslavne Vaseljene. Progoni nje i njenih vernika kulminirali su nasilnim otimanjem i predavanjem hramova u ruke raskolnika iz Pravoslavne crkve Ukrajine. Izgon dvesta pedeset monaha i više stotina profesora i studenata teologije iz Kijevsko-pečerske lavre – vekovnog duhovnog izvorišta prokomentarisao je i patrijarh srpski gospodin Porfirije.
Patrijarh Porfirije Jovan Janjić, pisac i pravnik, veruje da je ovo i ovakvo saopštenje, uz SPC, mogla potpisati bilo koja pravoslavna crkva: Ovakvo saopštenje odražava, u suštini, ujedinjen stav čitave Vaseljenske pravosavne crkve. Iz velike pravoslavne porodice izdvaja se jedino carigradski patrijarh koji je nekanonskim uplitanjem i instruisan političkim ciljevima Zapada, učinio nešto katastrofalno i sa crkvenog stanovišta nedopustivo kada je NVO organizaciju Pravoslavnu crkvu Ukrajine priznao kao legitimnu, rekao je Janjić za Sputnjik. Progon kakav nije zabeležen Režim u Ukrajini, ističe naš sagovornik, na svirep način i najokrutnije, kao što se radilo u vremenima najcrnjeg gonjenja Crkve u prvim vekovima hrišćanstva danas postupa, a neretko i gore, prema kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. U istoriji civilizacije nije zabeležen progon kakav danas režim Ukrajine sprovodi, kaže nam Janjić. Potez Srpske pravoslavne crkve da svoj stav jasno i nedvosmisleno izrazi ne treba da čudi s obzirom da je i sama bila žrtva progona u regionu.
Mitropolit Joanikije sa delegacijom Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Podgorici Sistematski progon pravoslavaca u Crnoj Gori kulminirao je pokušajem otimanja crkava i manastira starih više stotina godina i njihovom dodeljivanju nevladinoj organizaciji CPC predvođenom Mirašom Dedeićem koji je pre predsedavanja udruženjem koje naziva crkvom trajno raščinjen i izbačen iz SPC. Početak kraja Zelenskog Janjić smatra i da će odluka državnog rukovodstva Ukrajine da mitropolita Onufrija, monaško bratstvo i duhovnu akademiju protera iz Lavre označiti i početak kraja vladavine Zelenskog. On tvrdi da u istoriji nije bilo slučajeva koji bi pokazali nekoga ko pobeđuje Crkvu Hristovu, niti su je „vrata pakla nadvladala“.
Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu Onaj koji je posegao za uništavanjem crkve, odnosno, crkvene organizacije na području Ukrajine, može samo doživeti poraz, a to bi se moglo označiti i kao početak kraja jednog beskrupuloznog režima koji propagira nacizam, a ugrožava osnovna ljudska prava i slobode. Ovim potezom ukrajinska vlast se ne obračunava samo sa crkvom, već i sa sopstvenim narodom čija osnovna prava i slobode krši. Apsolutna većina građana Ukrajine pripada kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, koju Zelenski teži da uništi. Nažalost, ovim će činom samo uslediti nova stradanja naroda i crkve na području Ukrajine, a odgovornost za njih će biti na onima koji su preduzeli ovaj nerazumni čin. Ovo što se dešava u Ukrajini test je za ceo civilizovani svet, test za svakog razumnog čoveka. Onaj ko prećuti ovo on dokazuje da se saglašava s tim surovim nasiljem. Srpska pravoslavna crkva to nije prećutala, zaključuje Janjić.

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u