Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

Japanka obnavlja srpske manastire: Nedostaje mi liturgija i sve moje mame iz Srbije /video/

Živela sam kao monahinja, a posle dva meseca sam mogla i da pevam na liturgiji, kaže za Sputnjik istoričarka umetnosti iz Japana Saći Šimada i dodaje da joj nedostaju sve njene mame iz Srbije. Ona je zaslužna za oživljavanje fresaka u manastiru Đurđevi Stupovi kod Novog Pazara, u kapeli kralja Dragutina, delu svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska. To nije jedina crkva koju je obnovila,uz pomoć svog profesora i mentora Mičitaka Suzukija koji je na Hilandaru dobio i ime Sava. Zahvaljujući ovom profesoru na magistarskim studijama Univerziteta Okajama prv put je došla u Srbiju 2002. godine, od naše zemlje je dobila stipendiju. Tri godine živela je u Beogradu, proučavajući istoriju umetnosti srednjeg veka. Obilazila je manastire, bila u svim svetinjama na Kosovu i Metohiji, ispratila obnovu fresaka u manastiru Prohor Pčinjski, ali boravak, život u Đurđevim Stupovima bio je, kaže, potpuno drugačiji. "Čim otvorim oči, išla sam u crkvu, živela sam kao monahinja, ujutro sam prisustvovala liturgiji, posle dva meseca sam mogla i da pevam. Kuvala sam kafu gostima, čistila konak, hranila psa čuvala, ložila kotao, veoma sam uživala. Tokom dana sam posmatrala rad konzervatora i restauratora, fotografisala, pisala osvrte", priča nam ova istoričarka umetnosti. za video kliknite ovde U tom dnevniku na jednoj društvenoj mreži ostavila je svoje utiske o Srbima, umetnosti, zidovima crkve, samim freskama. Za Sputnjik objašnjava i kako su hidrauličnim krečom popunjavane šumpljine u zidovima, a zatim same freske osvežavane bojom. Freske put do Svete liturgije Kao istoričaru umetnosti, ne može da joj promakne ništa što je lepo i posebno, a upitana da li ima omiljenu, najlepšu sliku srpskog crkvenog slikarstva kaže; "Najviše mi se dopada Loza Nemanjića u manastiru Dečani, sada istražujem brodarsku kompoziciju u manastiru Đurđevi Stupovi, i tamo postoji brodarski portret, vrsta vladarske kompozicije. Istražujem kako izgleda srpska brada, kako izgleda, odnosno šta nosi kralj, car, sve mi je to jako interesantno", kaže Šimada. Od svog mentora profesora Suzukija dobila je sjajno predzanje o srpskoj srednjovekovnoj umetnosti, ali je susret sa molitvom u pravoslavnom hramu za nju bilo novo iskustvo. Želela je sve da nauči o tome. "Posle liturgije sveštenicima postavljam mnogo pitanja, objasnili su mi, nisam mogla da razumem sve, ali malo, po malo sam shvatila. Kada sam bila u Đurđevim Stupovima imala sam svaki dan i privatno predavanje, tako da sada još bolje razumem pravoslavnu molitvu".
Šimada je svakog dana u manastiru imala i časove veronauke, njeni učitelji danas su i prijatelji. Približila Srbiju Japancima Šimada kaže da pravoslavna crkva u Japanu ima svega 30 hiljada vernika, trenutno živi u Jokohami, pa joj je zajednička molitva i sada dostupna, ide u crkvu koja nije daleko, čita pravoslavnu literaturu, želja joj je da sve što zna približi svojim sunarodnicima na dalekom istoku. "Većina ne zna ništa o tome, zato sam u Japanu u poslednjih godinu dana održala pet predavanja, želim da ljudi saznaju više o Srbiji. Čula sam da će neki koji su me slušali otputovati u manastire po Srbiji. Predivno, volela bih da više Japanaca putuje u Srbiju. Stari Ras je najvažnije mesto, to Japanac teško razume, zato što oni putuju samo u Beograd i okolinu, a Ras je daleko". Međutim stručna javnost u njenoj zemlji jako je zainteresovana za ono što je radi u Srbiji, posebno Japanski vizantološki institut. "Za dva dana im držim predavanje, videću šta oni osećaju, očekujem da će biti dobro", kaže Šimada. Nekoliko predavanja održala je i u Srbiji. Pred velikim auditorijumom u Čačku u gradskoj biblioteci, a u Beogradu na Akademiji za umetnost i konzervaciju Srpske pravoslavne crkve. Bila je, kaže, jako, jako nervozna, zato što je prvi put govorila pred toliko Srba, na njihovom jeziku.

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u