Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

Gola istina o Golom otoku: Pakleno mesto koje niko nikada nije napustio

„Niko nikad nije napustio Goli otok, do smrti je on putovao s njima. Neki su ga potiskivali, ali nikada nisu uspeli da pređu preko svega. Mnogi su se ubili, mnogi i nisu, ali uveren sam u to da su do kraja života svi oni imali u sebi tu traumu sa kojom su se uspešno ili neuspešno nosili“. Ovo nam govori istoričar sa Filoofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Martin Previšić, čija je knjiga „Goli otok – istorija“ predstavljena u Kolarčevoj zadužbini. Arhivska građa Udbe, do sada nedostupna istraživačima, upotpunjena je sa potresnim svedočanstvima preživelih logoraša, a zaokružena nepristrasnim izlaganjem autora. Uticaj nacističkih logora na organizaciju Golog otoka, sudbine ibeovaca, istražne metode i načini kažnjavanja, bolesti, epidemije, umiranje i sudbine preživelih detaljno su istraženi što putem arhivskog materijala, što putem usmenog kazivanja. Priča koja je decenijama bila nedodirljiva, a opet sveprisutna u životima mnogih, ugledala je svetlost dana.
Tema Golog otoka je živa. Jako je živa i Goli otok je ušao u kolektivnu memoriju svih naroda Jugoslavije. On nije mesto koje se može zaboraviti. Toliko poznat, toliko velik, toliko mučan – on živi u svesti svih građana. Čak i oni koji ne znaju šta je, znaju za Goli otok. Ova knjiga je samo pokušaj da se ta tema stavi u svoje okvire, govori za Sputnjik autor Martin Previšić. Arhivskoj građi Udbe trebalo je pristupiti sa velikom dozom pažnje i opreza, a ni prikupljanje iskaza preživelih nije bio lak zadatak. Sagovornici čija su lična svedočanstva završila u knjizi o njima danas više nisu živi, a sam autor navodi da je otrgnuti čoveka od zaborava uspeh sam po sebi. Nisu svi logoraši bili spremni da podele svoju patnju, neki su birali da pričaju o njoj, neki su ćutali. Strah i nelagoda, napominje autor, bili su još uvek ne samo prisutni nego i vidljivi. Svako se nosio sa tom traumom na svoj način i jedni su je prevazilazili pričanjem, dok su drugi svoje rane lečili ćutnjom.
Istoričar Predrag Marković ističe značaj autorovog položaja koji sa neutralnog stanovišta pušta dokazima da ga vode, a svom spisateljskom talentu da knjigu formira u pitko štivo koje bi svako hteo i mogao da pročita. On smatra da je značaj knjige i u tome što je „u velikoj meri zatvorila temu Golog otoka“. Previšić ne ostavlja mesta spekulaciji ili romantizaciji prošlosti. Činjenično stanje predočava po ostavljenim svedočanstvima, bez pretenzija da ga tumači ili zauzima strane. Marković ističe kako bi, posle svedočanstava žrtava, bilo interesantno čuti i svedočanstva dželata. Napisati istoriju i one strane koja je bila, ako ne povod strahoti Golog otoka, onda bar njen izvršitelj. Trebalo bi videti i drugu stranu, te dželate i tlačitelje i sagledati njihovu sliku svega, jer se mnogo toga prenosi višegeneracijski. Čitave porodice su zasnovane na zlostavljanju, na mučenju, a deo našeg društva je posle rata i kasnije uloge mučitelja zauzeo položaje istaknutih rukovodilaca. Sve to je na duge staze imalo loše posledice za društvo, govori Marković za Sputnjik.
Jedno od pitanja koje autor postavlja u svom delu jeste i „vidi li se sa Golog otoka Moskva?“ odnosno može li čovek ostati ono što jeste i stajati iza svojih vrednosti nakon svih nezamislivih i nečovečnih nedela koja su mu učinjena. Odgovor leži u svedočanstvima i životima ljudi koji su sa Golog otoka otišli, a nikada ga nisu zaista napustili i zaključku autora da priča o Golom otoku i nije zapravo politička priča, već priča o čoveku.
Na promociji su, pored autora Martina Previšića i Manojla Vukotića čija je izdavačka kuća Vukotić medija objavila knjigu, govorili su i istoričar Predrag Marković, istoričar Dragomir Bondžić, istoričar Veljko Stanić i novinar Vanja Bulić koji se kao sin jednog od Golootočana osvrnuo na patnju porodica zatvorenika i muke kroz koje su oni bili prinuđeni da prolaze. izvor : sputnikportal.rs

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u