Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

„Није требало да ме зовете!“ Вучић изненадио учеснике панела одговорима о Русији, санкцијама, НАТО

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на панелу посвећеном односу ЕУ и Србије на конференцији Глобсек у Братислави, да не верује у санкције, и да, како је навео, ми никоме не бисмо наудили осим самима себи, када бисмо уводили санкције. Вучић је тако одговорио на питање новинарке какве би санкције он увео Русији. Упитан да ли би Србија, када постане чланица ЕУ, постала и чланица НАТО, Вучић је истакао да је Србија неутрална и да ће тако и остати. "Остаћемо неутрални, али имамо добру сарадњу са НАТО, посебно са снагама Кфор на КиМ. Ми немамо ништа против тога да се друге земље учлањују у НАТО, али ми смо одабрали неутралност", казао је председник Србије. Он истиче да стратешки циљ Србије и даље остаје чланство у ЕУ, и да је Србија јасно рекла свој став по питању сукоба у Украјини.
"Тачно је и да нисмо увели санкције Русији. Ми смо увек имали подршку од стране Русије и Кине по питању нашег територијалног интегритета. Ако уведемо санкције, изгубићемо подршку. Чак 77 одсто људи у Србији је потпуно против санкција. Можете наметати своју вољу људима, али то није добро, са народом мора да се разговара. Ми смо наступили принципијелно, и увек ћемо подржати територијални интегритет Украјине, али се опет питамо зашто сви они који се сада боре за територијални интегритет нису о томе говорили 1999. године", казао је Вучић. Додао је и да је Србија помогла са више од три милиона евра Украјину, као и да је наша земља слала медицинску помоћ. "Сутра ћу обићи украјинске избеглице. А оружје нећемо слати, зато што нећемо да будемо страна у рату", казао је председник. Модератор Кевин Барон је потом питао: "Зашто?", на шта је председник Србије поновио: "нећемо да бирамо стране у овом рату". "Ставите се у нашу позицију. Запитајте се, 1999. године, ко је помагао Србију. Неки људи су тада говорили да спречавају геноцид, и неки данас, са друге стране, говоре да спречавају геноцид. Тада су вам се свиђале такве речи, а данас вам се не свиђају. Или имате принципе, или их немате. Али ако их имате, не можете их променити за 20 година", казао је он. Потом је шаљиво рекао да није требало да га позову, зато што он није део мејнстрима, и да има другачије мишљење по многим питањима. Вучић је током панела још једном подсетио да многи у Европи не желе победу, већ потпуни пораз друге стране. "Ја не верујем у потпуну победу и потпуне поразе. Ја мислим да нам је потребан мир. И да је у миру лакше поразити оног другог. Ја не схватам настављање рата и убијање. Можемо да расправљамо филозофски о томе, али свакодневно гину хиљаде људи. Мислим да нам је хитно потребан мир, и онда расправите проблеме за 20 година. Један дан мира је значајан, то значи да хиљаду људи остаје живо. Мир је једино решење. То сам рекао и председнику Путину када смо разговарали последњи пут", казао је он. Рекао је и да свет није црно-бели, како то неки желе да прикажу, и констатовао да је 1999. прекршена Повеља УН када је нападнута суверена и независна земља, са циљем одузимањем територије. "За нас је Косово и данас део Србије према Уставу. Те 1999. за све чланице ЕУ је Косово било део Србије. Бомбардовали сте независну, суверену земљу јер се нешто лоше догађало на њеној територији. То је урађено како би се узео део територије Србије. Зашто тако није урађено у Ираку, и зашто није узета Басра, или Алепо од Дамаска?“, упитао је он.

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u