Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

Ништа им није свето: Бриселу сад смета и руски патријарх

Ако Европска унија укључи на црни списак руског патријарха Кирила, то ће значити увођење санкција против свих припадника Руске цркве, као и сваког православног човека, оцењује за Спутњик прес секретар патријарха московског и целе Русије Александар Волков. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је 31.маја изјавио да се у оквиру шестог пакета санкција предлаже увођење ограничења против поглавара РПЦ Кирила. Према мишљењу портпарола Руске православне цркве Владимира Легојде, укључивање патријарха на санкциони списак је непотребна иницијатива и средство да се задовоље, како каже, патолошка очекивања оних који не воле руско православље и руску културу. Поводом те вести, он је на Телеграму написао да су се „санкције од средства за постизање неких, иако сумњивих политичких резултата, претвориле у сврху самих себе, у начин да се докаже да ће се тај процес наставити, супротно логици и здравом разуму, као и да се санкциона хистерија претворила у опсесију“.
Веру не треба уплитати у политичке интересе Александар Волков са жаљењем констатује да европски званичници не схватају да се верски лидери, као и вера, налазе ван политике. “Тиме показују колико су непросвећени“, каже саговорник Спутњика уз поруку да је потпуно неприхватљиво мешати цркву у политичке интересе. „Руска православна црква је увек била и остаће изнад политике. Она позива на мир и међусобно разумевање. У овој ситуацији, црква ће апеловати на проналажење начина за решавање сукоба мирним путем“, истиче Волков. Исто мишљење дели председник фондације „Основаније“ Алексеј Анпиголов. Европски политичари се, каже Анпиголов, непромишљено и без дужног поштовања мешају у веру. „Сваки рат ће се завршити, али раскол који Европљани сада покушавају да унесу у веру ће остати. Заправо, они копају рупу у коју ће сутра сами упасти“, сматра експерт. Немају границе Волков је пак уверен да ће евентуалне санкције ЕУ против руског патријарха у крајњем исходу негативно утицати на саму Европу као континент који је ударао темеље хришћанског погледа на свет. „Сама чињеница што помињу поглавара РПЦ говори о томе да је европски систем изгубио моралне координате. Они не знају за границу. Овај потез се може сматрати кораком ка увођењу санкција људима који исповедају православље“, констатује саговорник. Они покушавају, како каже Волков, да увреде и понизе поглавара Кирила, иако је јасно да тај план неће успети. „Патријарх је увек био и остаће вођа вишемилионске РПЦ која укључује паству не само у Русији, већ и у многим другим земљама, између осталог, европским“, наглашава експерт. Хришћане прогоне због верских уверења Волков упозорава и да би овај потез био знак да Русија и ЕУ нити имају, нити ће имати ишта заједничко. „Ми ћемо наставити да живимо у свету у ком ће хришћани бити све више прогоњени због верских уверења“, каже он. Експерт се, без обзира на ситуацију, ипак нада да ће православна и Римокатоличка црква наћи додирне тачке. „Очекујем да међу нашом католичком браћом постоје људи који јасније схватају хришћанство, као и дешавања у свету“, истиче он. Подсетимо, ЕУ је још почетком маја, због украјинске кризе, предложила увођење рестриктивних мера против патријарха Кирила, за шта се изјаснио и Борељ. Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова иронично је прокоментарисала планове Европске уније. „Борељ је рекао да патријарх Кирил треба да буде укључен на црну листу ЕУ. Нека се моле да поглавар не укључи њих на свој списак. Мада, и без тога, одавно се нико не моли за здравље Европске уније“, написала је Захарова на Телеграму.

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u