среда, 25. мај 2022.

UŽIVO Dodatno oružje stiže u Ukrajinu, Putin potpisao ukaz koji će razbesneti Kijev! EK predložila da zaobilaženje sankcija bude zločin

Nastavlja se vojna operacija Rusije u Ukrajini, ušla je u 91. dan. Na udaru ukrajinskih snaga od jutros je Jasinovata. Predstavnici administracije Zaporoške oblasti poručuju da je isključen povratak regiona pod kontrolu Kijeva. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je juče da postoji realna pretnja da će Ukrajina napraviti nuklearno oružje i vozila za njihovu isporuku, kao i da je Zapad ignorisao predloge Rusije o "neširenju NATO-a" i da je bezbednosna situacija u istočnoj Evropi značajno loša. Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je vanredno stanje odmah nakon što je postavljena njegova nova vlada.
Mađarska će nastaviti da pomaže Ukrajini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto reagujući na izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je kritikovao Budimpeštu zbog odbijanja da podrži embargo na rusku naftu. Ako sve što je Zelenski rekao u Davosu znači "hvala Mađarima zbog prihvatanja više od 750.000 izbeglica, hvala što se brinete o njima i dajete im posao, hvala što lečite 130 ukrajinske dece i pružate bolničku negu ranjenim ukrajinskim vojnicima, stipendirate hiljadu mladih Ukrajinaca, onda je naš odgovor: bilo nam je zadovoljstvo i nastavićemo da pomažemo", napisao je Sijarto na Fejsbuku. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je danas Rusiju da pokušava da uceni svet time što govori da je spremna da deblokira luke na Crnom moru, ako joj se ukinu sankcije. Kuleba je na Tviteru naveo da bi svi koji razmišljaju da prihvate "ovu igru" trebalo da prvo posete "grobove ubijene ukrajinske dece i razgovaraju sa njihovim roditeljima". Ruska Državna duma usvojila je danas predlog zakona o ukidanju gorne starosne granice za sklapanje prvog ugovora o služenju vojnog roka. U obrazloženju se navodi da se sada zakonom predviđa da prvi ugovor o služenju vojnog roka mogu da zaključe građani od 18 do 40 godina i strani državljani od 18 do 30 godina, prenose RIA Novosti. Navodi se i da su za upotrebu visokopreciznog naoružanja, rukovanje naoružanjem i vojnom opremom potrebni visokostručni specijalisti, a da iskustvo pokazuje da oni to postaju do 40-45 godina. Evropska komisija danas predlaže da se kršenje ograničavajućih mera EU doda na listu zločina EU - navodi se u saopštenju EK. Kako se dodaje, predlog EK je da se konfiskuje imovina onih koji krše sankcije Evropske unije. - Današnji predlozi imaju za cilj da obezbede da imovina fizičkih i pravnih lica koji krše ograničavajuće mere može biti efikasno konfiskovana u budućnosti - precizira se u dokumentu.

Нема коментара:

Постави коментар