Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

Захарова подсетила на понашање Лондона на Балкану: Покровитељи трговине органима на Косову

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова одреаговала је на изјаву британске министарке спољних послова Лиз Трас о „погубном утицају Русије“ на Балкан, подсетивши је на бројне примере негативног утицаја Лондона на ситуацију на Балкану. „Током посете Балкану, Лиз Трас је позвала становништво БиХ да не верује Русији која 'има погубан утицај' на тај регион. Стручњаци се дошаптавају: током британско-босанских преговора било је говора о уласку земље у 'заједнички европски дом' и интеграцији у НАТО. Некако је чудно говорити о деструктивно-непринципијелном утицају НАТО-а на Балкан, али ипак ћу подсетити: 1999. године НАТО је бомбардовао Југославију користећи осиромашени уранијум. За 'монголску и татарску најезду на Украјину' паметница Лиз Трас зна, али за бомбардовање Београда од стране НАТО-а – не?“, прокоментарисала је Захарова на Телеграму.
Такође је подсетила да је „током целог периода зависног положаја Словена на Балкану Лондон доприносио њиховом потчињеном положају, те да је на сваки начин поткопавао потенцијал национално-ослободилачких покрета“. „Русија је, а не Велика Британија, помогла да Грчка стекне независност у 19. веку, а када је Лондону то одговарало Енглеска је директно улазила у сукоб против Русије и њених словенских савезника на Балкану, као што је био случај током Кримског рата и такозване 'Источне кризе' у другој половини 1870-их година“, наводи Захарова. Према њеним речима, „шеф Форин офиса, лорд Палмерстон, отворено је признавао да је у интересу Лондона покровитељство противника Русије и оних који настоје да ослободе словенске народе на Балкану“. Захарова је напоменула да је „Балкан дуго важио за 'буре барута у Европи', а погоршавање несугласица на југоистоку Европе подржавала је Велика Британија, јер је то првенствено штетило интересима аустријско-немачке коалиције, тако и Русији у региону, што је на крају резултирало Првим светским ратом“. „Још у 20. веку, у првом периоду Другог светског рата југословенска влада је молила Британце да помогну Словенима против Трећег рајха, да спасе земљу од окупације и разарања, али Британци су игнорисали позив руководства јужнословенске државе. Штавише, злочиначки су је искористили, сматрајући да ће повлачењем снага Вермахта у Југославију Берлин олакшати Британији задатак да води свој рат у Европи“, наводи Захарова. Такође је истакла да је „у другој половини 20. века Велика Британија успоставила нормалне односе са социјалистичком Југославијом искључиво због неслагања Београда са политиком Москве, а чак и у таквим условима 'принудног пријатељства', како показују недавно објављени телеграми Форин офиса, била заинтересована за етничку нестабилност у региону, укључујући Косово“. „А онда су дошле деведесете године, а садржај и смисао 'британског и НАТО утицаја' на Балкан постали су очигледни читавом свету. У саставу западне коалиције Лондон је био покровитељ трговине органима којом су се бавили косовски милитанти и шверца свега у региону, укључујући оружје“, закључила је Захарова. Подсетимо, током посете БиХ, министарка спољних послова Велике Британије Лиз Трас изјавила је да њена земља жели да буде предводник у напорима за очување мира и стабилности на Западном Балкану и да ће се супротставити утицају Русије у региону.

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u