Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

Бугарска: Украјинске избеглице одбијају да се селе из приморских хотела, власти негодују

У Бугарској украјинске избеглице одбијају да се преселе из хотела са црноморске обале у друге центре за смештај. Потпредседница бугарске Владе Калина Константинова саопштила је да Влада прекида план пресељења избеглица у унутрашњост земље, те да ће сви који не знају где да оду бити смештени у центре за привремени боравак „Јелхово“ и „Сарафово“. Према речима Константинове, Бугарска је учинила све да пружи помоћ избеглицама, те више не може да приушти издржавање украјинских грађана у хотелима на обали мора.
„На наше огромно разочарење, у замену за предлог да се преселе у друге базе добили смо бројне специфичне и личне жеље које никако не можемо да испунимо. И овде се не ради о угроженим групама људи“, казала је Константинова. Како додаје, организатори не добијају тачне информације од избеглица у вези са њиховим намерама у вези смештаја, те већ други дан аутобуси и возови одлазе празни. „Стога Влада прекида интеграциони план пресељења избеглица у центар земље. С тим у вези све украјинске избеглице које живе у хотелима на обали и који сада тврде да немају где да оду биће привремено смештени у тампон зонама у Сарафову и Јелхову“, изјавила је заменица бугарског премијера. Бугарски лист „Сега“ наводи да је Константинова била изузетно оштра док је говорила о хировима појединих Украјинаца и одбијању да сарађују. Она је нагласила да је земља учинила све да не распоређује шаторске кампове као у другим земљама. Како наводи бугарски сајт „Булгариа он ер“, већина учесника њихове онлајн анкете (68 одсто) сматра да „Бугарска одлично дочекује Украјинце, а они се понашају безобразно и попели су нам се на главу“. Како пише лист „Сега“, данас је 140 људи требало да отпутује возом из Варне у различита планинска одмаралишта у Паничишту и Великом Трнову, али је на крају отишло само 78. Дан раније је од раније уписаних 400 људи на место поласка стигло само петоро. Одмаралишта у Бургаској области такође одлази знатно мањи број људи него што су организатори очекивали. Према речима председница државне агенције за избеглице Маријане Тошеве, избеглице одбијају да се селе без икаквих разлога. Лист „Сега“ наводи да људи одбијају да се селе због нових услова у којима ће живети: многи су вероватно потражили информације о местима где их пресељавају, те стога одбијају да оду из одмаралишта. Поред тога, многе избеглице се жале да им намерно не говоре где ће их пребацити. Према речима заменика шефа области Бургас Тодора Иванова, то се ради из безбедносних разлога, али медији претпостављају да се власти плаше незадовољства украјинских грађана због услова за живот у тим местима. „Дошли смо ноћу, нисмо имали појма где смо, јер су до последњег момента крили где идемо. Овде нема ни апотеке, ни продавнице, чак ни воду не можемо да купимо, овде нема аутобуса, у соби нема балкона“, пожалила се једна Украјинка која је пресељена у планинско одмаралиште Паничиште. Због почетка туристичке сезоне избеглицама је предложено да се преселе у државне рекреативне центре и приватне хотеле у другим регионима. Пресељење траје већ другу седмицу, али је до сад прешло само око 500 људи.

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u