Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

Додик: Дрина је зелена гробница 6.000 Срба, место страдања мора бити место окупљања и саборности

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик истакао је да је река Дрина зелена гробница за више од 6.000 невиних Срба који су страдали у њеним водама бежећи од усташа у Милошевићима и Старом Броду 1942. године.
„Деценијама је скривана истина о овом страшном злочину, а то скривање и ћутање је поновни злочин и поновно убијање српских жртава. Зато ово место страдања - Стари Брод - мора бити и остати место нашег окупљања и саборности у знак поштовања према 6.000 Срба, а посебно према храбрим и пркосним српским девојкама, њих више од 320, које су бежећи пред усташком камом загрљене скочиле у хладну Дрину“, нагласио је Додик. Поводом обележавања 80 година од монструозног злочина над 6.000 Срба у Старом Броду, Додик је изјавио Срни да српски народ не сме никада заборавити ове невине жртве и чињеницу да је некима од њих река Дрина била спас и уточиште од усташа који су брутално убијали, мучили, силовали, палили, бацали у Дрину све што им се нашло на путу, па чак и мајке са децом у наручју. „Не смемо дозволити да поново заћутимо о нашим жртвама, јер ће потомци убица проговорити уместо нас и наших убијених предака и мењати историју, лажирати чињенице. Српске жртве у Старом Броду, њих 6.000, више се не могу сакрити, истина о њиховом страдању је изашла на видело и наша морална и света дужност и обавеза јесте да их сачувамо од заборава, као и њихову голготу коју су прошли до смртног часа“, нагласио је Додик. Он је нагласио да су Срби кроз векове прошли страшну голготу, а најстрашнија их је задесила у 20. веку за који се може рећи да је страдалнички по српски народ. „На нама је да чинимо оно што можемо и морамо - да негујемо културу сећања на све српске жртве и да чувамо Републику Српску која је гарант опстанка српског народа. Док имамо своју Српску, биће и нас, наших предака и наших потомака“, поручио је Додик. Током офанзиве усташке легије Јуре Францетића мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу реку Дрину и потраже спас у Србији. Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, на православни празник Младенци, али су убијања трајала и до почетка маја. У Старом Броду је у септембру 2019. године освештан Спомен-музеј старобродским жртвама у оквиру обележавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије. У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова који симболизују збег и улазак српских мајки са децом у наручју у набујалу Дрину, пренела је РТРС.

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u