Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

Руски деминери проверили 2.600 хектара територије ДНР и ЛНР

Руска војска и спасиоци проверили су више од 2.600 хектара током деминирања на територији ДНР и ЛНР, саопштио је начелник Националног центра за управљање одбраном Руске Федерације генерал-пуковник Михаил Мизинцев. Према његовим речима, у протекла 24 сата проверено је 23 хектара. Прегледано је и 35 објеката, међу којима 13 друштвено значајних објеката, као и један мост и 9,64 километра саобраћајница.
„Откривено је и деактивирано 12.880 експлозивних предмета, од чега 195 током претходног дана“, додао је Мизинцев. Украјинске снаге настављају да постављају наоружање у болнице Мизинцев је истакао да припадници украјинских снага настављају да распоређују наоружање и опремају положаје у медицинским установама Према његовим речима, украјинске оружане формације настављају да користе објекте медицинске инфраструктуре у војне сврхе. Истовремено, кријући се иза цивила као „живог штита“, гађају јединице Оружаних снага Русије, провоцирајући их на контранапад, да би их касније оптужиле за убијање цивила и неселективно гранатирање. „У згради болнице у Харкову ватрени положаји постављени су на горњим спратовима, складиште муниције налази се у подруму, док се медицинско особље и пацијенти присилно држе у просторијама“, истакао је генерал. У насељу Часов Јар у ДНР, у зградама градске болнице број 3 смештени су рањени припадници украјинских неонацистичких формација. Цивили, укључујући и тешко болесне, били су приморани да под претњом одмазде напусте установу, а на прилазима клинике јединице Оружаних снага Украјине распоредиле су контролне пунктове и опремиле ватрене положаје. Осим тога, према његовим речима, у Одеси у згради болнице број 9, украјински неонацисти су опремили упориште, док су у близини постављена оклопна возила и артиљерија. У Краматорску у ДНР, у дечјој поликлиници број 3 опремљено је упориште, минирани прилази згради, особље поликлинике и пацијенти, укључујући и децу, насилно се држе у подруму. Он је нагласио да ове и сличне чињенице, упркос бројним изјавама Министарства одбране Русије, остају без пажње СЗО. „Још једном позивамо све међународне организације и пре свега Светску здравствену организацију да утичу на званични Кијев и предузму ефикасне мере у циљу спречавања коришћења медицинске инфраструктуре у војне сврхе“, додао је Мизинцев. Мизинцев је додао да су у претходна 24 часа из опасних подручја ДНР, ЛНР и Украјине без учешћа Кијева евакуисане 20.043 особе, међу којима 2.886 деце Специјална војна операција у Украјини Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u