Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

TUŽNA SUDBINA GOTOVO ZABORAVLJENE I SIROMAŠNE EVROPSKE ZEMLJE! U njoj se ne umire samo od kovida, već i od gladi!

Moldavija je od svih zaboravljena. Evropska unija je ne spominje, a Rusiji je služila i služi samo za potkusurivanje sa Zapadom. Čini se kao da je i susedna Rumunija od nje digla ruke. U najsiromašnijoj evropskoj zemlji, potpuno zavisnoj o energentima iz Ukrajine i Rusije, živi se očajno. Prosečna plata iznosi oko 300 evra.
Moldavska vlada, na početku pandemije, nije bila u stanju da nabavi vakcine, jer nije imala čime da ih plati. Pacijente koji su teško oboleli od koronavirusa nema ko da leči. Plate lekara su 500 evra, a hronično ih nedostaje jer su mnogi sreću potražili u zemljama EU, piše Slobodan Dalmacija. Korupcija, lokalni šerifi, želja za EU integracijama sa jedne i rusofilstvo sa druge strane, razdiru ovu malu državu na putu za nigde. Raspadom SSSR-a, Moldavija ili Moldova zakoračila je u samostalnost sa 50 odsto manjim BDP-om. Zemlja je godinama bila u teškoj ekonomskoj depresiji. Do 2006. godine čak trećina stanovništva bila je toliko siromašna da je među njima bilo i gladnih. U posljednjih 15 godina ekonomsko stanje se ipak nešto popravilo, prvenstveno zato jer se znatan broj Moldavaca odselio ''trbuhom za kruhom'', u EU ili Rusiju, pa novcem iz insotranstva pomažu svojim porodicama. Moldavija "leluja" između Istoka i Zapada. Iako približavanje EU podržava oko 60 odsto stanovništva, na Moldaviju Brisel ne računa, a Moskvu u principu ne zanima, osim kad su u pitanju "bockanja" s NATO-om i EU. Političku situaciju dodatno komplikuje činjenica da se Moldavija, nakon osamostaljenja od SSSR-a, suočila se sa separatizmom. Oni koji nisu podržali put Moldavije na Zapad, osnovali su nepriznatu Republiku Pridnjestrovska sa oko pola miliona stanovnika uz granicu sa Ukrajinom. Iako se nakon kratkog vojnog sukoba 1992. godine to područje faktički izdvojilo iz Moldavije, ono joj pripada po međunarodnom pravu. Rumunija je Moldavcima dala mogućnost da uzmu njihovo državljanstvo, što koriste oni koji žele da rade u toj državi ili širom Evropske unije. Međutim, ni ta činjenica nije pomogla da se izvuku iz velikog siromaštva. Od čega žive Moldavci, njih nešto manje od 3 miliona? Najviše od vinogradarstva. Naime, Moldavija je nadaleko poznata po vrhunskim vinima. Tamo je najveći vinski podrum na svetu, dugačak čak 900 kilometara. Radi se o hodniku nekadašnjeg rudnika napunjenog sa više od 2 miliona boca vina, pa ispada da se radi i o najvećoj vinskoj kolekciji na svetu. Uz vinogradarstvo i voćarstvo, preciznije poljoprivredu kojom dominira i proizvodnja duvana, moldavsku ekonomiju čine još i uslužne delatnosti, što pored malaksale industrije u zemlji koja nema more i turizam nije dovoljno za golo preživljavanje. Još jedna otežavajuća okolnost je to što je u Pridnjestrovlju ostala nekadašnja moldavska industrija u koju se ulagalo za vreme SSSR-a, a jedan od razloga za odcepljenje bio je i taj što je ona naseljavana radnom snagom iz Rusije i Ukrajine, pa je etnička struktura tog dela Moldavije delom promenjena. Moldaviju danas vode žene, premijerka Natalja Gavrilitsa kojoj je ulogu mandatarke za sastav nove vlade dodelila prva predsednica Maja Sandu.

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u