Пређи на главни садржај

Kina: Nikada nećemo zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji

adstr3

RIBLJE ULJE: Iznenađujuće, ali i to olakšava stanje s koronom DAJU GA SVIM PACIJENTIMA U KOVID BOLNICAMA

Istraživanja kazuju da hospitalizovanim pacijentima kao takvo smanjuje rizik od sepse za 56 odsto, ali i inače rizik od kovid infekcije za 12 odsto, ističe ass. dr Marija Milenković, anesteziolog Urgentnog centra na radu u KBC Bežanijska kosa kad god je ova bolnica u kovid sistemu. Naravno, ovo je samo dodatak uz terapiju koja je glavna u kovidu i uz vakcinu koja je najvažnija kao prevencija.
U ovoj priči najpre je bitna reč pothranjenost - malnutricija. Do nje dovodi kovid, ali ona zna i da prethodi kovidu. A čak je i gojaznost vrsta pothranjenosti! - Kovid infekcija dovodi do pothranjenosti, kao i svako drugo akutno oboljenje, i to različitim mehanizmima. Najpre izaziva upalu sluzokože respiratornog sistema, zbog čega dolazi do gubitka čula mirisa i ukusa, što smanjuje apetit i dovodi do slabijeg konzumiranja hrane, gubitka mišićne mase, a sve to do pothranjenosti. Uz to ide neaktivnost, pored već izgubljene mišićne mase - objašnjava za Kurir dr Milenković. Ona dodaje da pothranjenost nije samo gubitak telesne mase, kako to većina misli, već je i predgojaznost (indeks telesne težine veći od 25) i gojaznost, jer malnutricija nastaje zbog nedostatka unosa hrane ili unosa takve hrane koja prouzrokuje izmenu telesne mase, a što smanjuje fizičke i mentalne funkcije. Lečenje kovida, navodi dr Milenković, podrazumeva ne samo antivirusne, kortikosteroidne lekove, primenu kiseonika već i adekvatnu ishranu. - Postoje velike studije o antiimflamatornom, tj. protivupalnom efektu ribljeg ulja. Naučnik Lorenco Prandeli je dokazao da ishrana koja sadrži omega-3 masne kiseline, a primenjuje se u bolnici venskim putem, smanjuje relativni rizik od nastanka infekcije za 40 odsto, a od sepse za 56 odsto, kao i da ima pozitivan uticaj na enzime jetre. U velikoj studiji rađenoj na 340.000 ljudi u Velikoj Britaniji utvrđeno je da je 12 odsto manji rizik od infekcije SARS-CoV-2 kod osoba koje su najmanje tri puta nedeljno tri meseca unosile suplemente omega-3 masnih kiselina - kaže dr Milenković, koja je o nutritivnoj terapiji u kovidu održala predavanje i na Drugom nacionalnom simpozijumu "Kovid 19 - šta smo naučili do sada?" u organizaciji udruženja MedScape. Prednost se daje tzv. per os ishrani, tj. na usta, ali pacijenti u poluintenzivnoj i intenzivnoj nezi dobijaju i tzv. tečnu hranu drugim putevima, lako se konzumira, a može da dopuni ili zameni normalne obroke. - Omega-3 masne kiseline u ishrani per os, tečnoj ili venskoj, daju se svim bolesnicima u kovid bolnicama - kaže dr Milenković i naglašava: - Bez obzira na sve ovo, vama i svima ostalima, pa i doktorima, posebno u kovid bolnicama, najviše ćete učiniti ako se vakcinišete. To nam je jedini spas.

Коментари

ntv

Популарни постови са овог блога

Putin: Rusija će rasporediti u Belorusiji taktičko nuklearno naoružanje

Moskva i Minsk su se dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je precizirao da će 1. jula biti završena izgradnja skladišta. Predsednik Rusije je naglasio da će to oružje biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza. Prema njegovim rečima, ovakva odluka doneta je posle saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom. On je još dodao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedio svoje nuklearno oružje, ali je naglasio da Rusija ne predaje Belorusiji to oružje već rade isto što su godinama radile i SAD. "Mi ne predajemo oružje. I SAD svojim saveznicima ne predaju. Mi zapravo radimo isto ono što su oni radili deceniju. Oni imaju u nekim zemljama saveznike i oni tamo sprovode obuke. Mi nameravamo da radimo isto. Upravo je to i tražio Aleksandar Lukašenko", rekao je Putin.

Jakov Milatović se izjasnio o povlačenju priznavanja Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena. „Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV. On je dodao da podržava „sve što se dogovore Beograd i Priština“, i smatra da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu“. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedske odnose, kazao je Milatović. „Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslediti moja poseta Srbiji nakon poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Milatović. On je, međutim, naveo da će njegova prva poseta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće“ ka EU. Mi

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov. „Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov. Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“. Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u